Exjobb: Rakhetsmätning genom bildanalys
Vi vill bli fler! Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi är 200 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri.
Exjobb: Rakhetsmätning genom bildanalys
Syfte
Målet är att undersöka olika analytiska tillvägagångssätt för att uppnå högsta möjliga noggrannhet vid analys av bilder för att bestämma rakhet på stänger efter tillverkning. Arbetet bygger vidare på en tidigare förstudie där en teoretisk studie av olika kameror- och uppställningar undersöktes.
Arbetet kommer att vara fokuserat på bildanalys av bilder tagna på stänger i industrin. Målet är att hitta en analysmetod för att säkerställa att stänger är tillräckligt raka och håller sig inom specifikation (0.2 – 0.3 mm/m).
Studentarbetet innefattar ett undersöka olika bildanalys-metoder som är lämpliga för att automatisk utvärdering av stängernas rakhet. Arbetet kommer även innefatta besök på Ovakos anläggning, samt insamling av bildmaterial på stångmaterialet med kamerasystem. Figuren nedan visar ett utklipp från den tidigare förstudien som ligger till grund för denna fortsättning. Bilden i mitten och till höger visar ljusintensiteten längs den röda linjen i bilden till vänster.
Bakgrund
Det finns ett behov av att utveckla en metod för att detektera fyrkantsstångens rakhet och därefter klassificera om stången är inom toleranserna. Bilden ovan till vänster visar fyrkantsstängerna på rullbanan. Avsikten är att skapa ett mätsystem som ger operatören tre olika rekommendationer skrot, riktas, gå direkt beroende på stångens rakhet. Långsiktiga målet är att bestämma rakheten med noggrannhet om ca 0,2–0,3mm/m på en stång med en maximal längd av 10m.
Din profil
Kunskap och erfarenhet inom bildanalys samt Python eller liknande.
Ytterligare information
Projektet är tänkt att utföras under VT 2024. För ett godkänt examensarbete betalar Swerim 50 000 SEK.
Kontakt
För ytterligare information om projektet, vänligen kontakta:
Peter Lundin, peter.lundin@swerim.se
Ansökan
Ansök genom att använda ansökningsfunktionen nedan senast den 31 oktober 2023. Observera att vi tillsätter examensarbetet så snart vi hittar en lämplig sökande, vilket innebär att vi kan tillsätta tjänsten innan deadline. Du får en bekräftelse på att Swerim har tagit emot din ansökan.